5de Economische Sint Jan Berchmanscollege Avelgem wint Europe Junior Masterclass

european junior masterclassEind februari namen de leerlingen 5de ASO Economie van het Sint Jan Berchmanscollege van Avelgem deel aan een studiedag “Europe Junior Masterclass” in het Provinciaal Hof en het Europacollege te Brugge. Op het einde van de dag scoorden ze het best in de EU quiz en haalden ze de mooie prijs binnen: een 3daagse reis naar Straatsburg met de gehele klas!

De studiedag, een initiatief van Europe Direct van het provinciebestuur West-Vlaanderen ism Ryckevelde vzw en Centrum EU Studies UGent, stond in het teken van een Europe 2020, een duurzame, slimme en inclusieve groeistrategie voor de EU. Na een inleiding door Prof. Hendrik Vos volgden alle leerlingen 5de jaar Economie uit verschillende scholen elk twee workshops naar keuze: Europees Parlement, Europees handelsbeleid, Duurzaamheid in Europa, Sociaal Europa en New Economic Governance.   “Een verrijkende dag voor onze 23 leerlingen, de werkgroepen werden over de scholen heen samengesteld, waardoor ook hun sociale vaardigheden aangescherpt werden. Er was een waaier aan actieve werkvormen zoals rollenspel, stellingenspel en discussie. Economische thema’s zoals werkloosheid, consumentenbescherming, staatschuld, handelsakkoorden enz. werden binnen de EUcontext heel concreet”, aldus leerkracht economie Eliane Spincemaille.

Op het einde van de dag werden de oorspronkelijke klasgroepen weer samengesteld voor het spelen van de grote EU Quiz in 3 rondes. Door de leerlingen op eigen kracht want de begeleidende leerkrachten werden afgezonderd. De inzet was hoog: een 3daagse reis naar Straatsburg met uiteraard een bezoek aan het Europees Parlement.

“We waren super gemotiveerd en hebben heel goed samengewerkt” vertelt Sieglinde Goudsmedt die als klaskapitein fungeerde. “Na de 2de ronde waar we een 10 op 10 haalden, stonden we bij de koplopers. De 3de en laatste ronde was heel spannend, we eindigden met slecht 1 punt voorsprong op 3 klassen van andere scholen.”

Van 21 tot 23 mei zetten de economisten 5de jaar van het SJB-college van Avelgem hun Europa-traject verder in Straatsburg samen met hun leerkracht, Prof. Vos en de Europe Direct-medewerker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *