Stadlandschap Leie en Schelde

stadlandschap 16 oktober 2015Op vrijdag 16 oktober lanceerde de Provincie West-Vlaanderen het ‘Stadlandschap Leie en Schelde’.

Met het initiatief wil de Provincie, samen met de partners uit de regio, de natuur en het landschap in de regio van Zuid-West-Vlaanderen versterken.
De gemeenten Avelgem, Deerlijk, Harelbeke, Lendelede, Menen, Spiere-Helkijn, Waregem, Wervik en Zwevegem bevestigden reeds hun deelname in het nieuwe Stadlandschap. Binnenkort volgen ook Anzegem, Kortrijk, Kuurne, en Wevelgem. Ook organisaties zoals Natuurpunt, Boerenbond, Pasar en Toerisme Leiestreek werden aangesproken.

Aanleiding
In het kader van de interne staatshervorming werden de Regionale Landschappen en Bosgroepen sinds vorig jaar toegewezen aan de provinciebesturen. De Provincie West-Vlaanderen wil deze gelegenheid aangrijpen om met lokale besturen en middenveldorganisaties uit de landbouw- natuur- en toerismesector, extra te investeren in het landschap in Zuid-West-Vlaanderen. Daarom richtte ze het ‘Stadlandschap Leie en Schelde’ op.

Ambitie van ‘Stadlandschap Leie en Schelde’
Concreet wil het Stadlandschap niet alleen werk maken van de versterking van de kleine landschapselementen zoals poelen, hagen en houtkanten, maar wil ze ook landschaps(bedrijfs)plannen bij landbouwers en particulieren realiseren en  buurtbewoners kennis over de regio bijbrengen door onder andere vormingen te geven en projecten op te starten als ‘natuurouders’ en ‘eco(moes)tuinteams’. Ook streekrecreatie behoort tot de doelstellingen: tentoonstellingen opzetten, wandelnetwerken en -routes uitwerken enz.

Naast de reguliere middelen die de provincie reeds jaar en dag voorziet voor de realisatie van bovenvermelde doelstellingen, hebben we reeds 42.000 euro extra vastgelegd voor de opstart alsook de gebundelde inzet van drie personeelsleden.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *